10 Tempat menarik di Bandung.. Makan, shopping dan tips hebat

Salam,



Bandung, Indonesia memang terkenal dengan pusat shoppingnya dan pelbagai masakan yang enak.

Akhir tahun biasanya, saya sekeluarga akan merancang lawatan akhir tahun untuk melihat budaya dan mengenali kelebihan serta kekurangan sesuatu tempat untuk dijadikan pedoman hidup.

Seminggu bercuti di bandung bersama keluarga amat seronok. Makanannya cukup sedap terutama masakan padang dan sunda.

Saya nak share pengalaman makan di bandung, indonesia. Banyak pelancong yang pergi ke sana untuk membeli belah tetapi kepuasan sebenarnya adalah menikmati pelbagai masakan Bandung. Supir saya kata, makan, ia akan jadi darah daging kita dan boleh bawa sampai mati, kalau shopping, jadi lagi banyak tambah hutang. Haha.. Pandai juga supir aku ni berfalsafah. So, sekiranya, anda ingin ke sana, berikut adalah tempat yang highly recommended kerana kedainya bersih dan berpatutan.

1. Herbalife Shake

This is the best food ever. 5 min siap untuk breakfast kerana pukul 7am dah start pusing bandung. Simple and  complete meal with 55 nutrients and in high protein. Pasti kenyang and enough fuel to fire up your activity. Ada 3 product di indonesia yang tiada di malaysia. Shake wild berry, cell-u-loss and lipo BOND. So, kalau pergi, make sure pergi ke dago plaza, tingkat 2.

MUST TRY! Saya berkesempatan ke HERBALIFE center di Bandung dan sempat mencuba rasa Wild Berry Shake. TIADA di MALAYSIA.
















2. Nasi Padang Bu Mus di Bandung.

Terdapat banyak nasi padang di Indonesia dan masakan padang yang ORIGINAL di Bandung hanya ada sini iaitu Nasi Padang Bu Mus. Masakan asli memang sedap dan harganya amat murah jika dibandingkan dengan Kedai Nasi Padang yang selalu di kunjungi oleh travel agent. Istimewa di sini adalah ayam pop. Tidak terlalu garing, tidak terlalu raw.

Hidangan Nasi Padang amat memuaskan dengan pelbagai menu seperti begedil, sayur, sup perut lembu, rendang dan macam2. Boleh cuba sendiri.

* AWAS * Makanan Padang memang pedas, so kalau ada anak yang tak biasa pedas, tak de selera nanti.

Kelebihan kedai ini, ada disediakan tempat sembahyang sekali. So, senang kalau travel.



3. Sate Maulana Yusuf Bandung

Must try. Sate yang istimewa kerana size yang besar dan harga yang murah. Anda mesti cuba sate kambing muda. Sedap. Unik makan satay di Bandung adalah kuah kacangnya di campur denagan kicap manis dan juga bagi mereka sukakan pedas, boleh blend dengan cili hidup.

Anda mesti cuba sate sapi dan kambing muda. Highly Recommended. Dekat dengan Jalan Dago.
  










4. Sangu Liwet Ibu Ika di Ciwedey

Ini adalah masakan unik yang belum pernah saya rasa. Ia terletak di atas gunung ke arah Kawah Putih. Anda mesti try makan disini. Suasana sejuk dan makan di dalam chalet bamboo, memang menyeronokkan. Keistimewaan makan disini adalah nasi liwet yang original di masak menggunakkan daun salam. Supir saya, bapak Hadi siap bekalkan daun salam kepada isteri saya untuk di buat di malaysia.

 Nasi dihidang dalam bekas traditional. Berasap- asap!

Suasana makan di dalam chalet bamboo memang best!. Pastikan anda order teh botol. Terlaris di Indonesia mengalahkan coca- cola.










5. Paskal Food Market di Bandung.

Sup Bontut Goreng memang best di sini. Bontut tu di Indonesia di panggil ekor. Di sini terdapat lebih dari 36 jenis kedai makanan yang saya sendiri pun confuse nak pilih makan apa.  Suasana santai dan juga live Radio Station adalah tarikan unik disini.


 Mesti cuba Es Campur dengan Durian!


6. Pisang Bollen dan Durian Bollen di Prima Rasa, Bandung.

Makanan ini wajib dirasa ketika berada di Bandung. Hanya di Bandung! Hanya ada 2 kedai sahaja di bandung yang mensajikan bollen yang sedap iaitu Prima Rasa dan Kartika Sari. So, mana- mana boleh.



Durian Bollen dan Pisang Bollen yang sedap di makan ketika masih panas. Anak saya yang tak suka dengan durian pun boleh makan. Itu lah kelebihan makanan Bandung ini.

Must TRY!... Kedai dibuka seawal 7:30 pagi.













7. Rumah Makan SARI SUNDA, Bandung.

Ini juga satu lagi kelainan di Bandung. Makanan Sunda adalah makanan asal penduduk Bandung. Yang ini sesuai untuk anak anak kerana masakannya tidak pedas. Masakan Sunda dan cara makanannya akan disediakan di dalam chalet bamboo dan diiring dengan kolam ikan koi. Background tanaman hijau memang best dan menambah selera ketika makan. Agak terkejut kerana jika dilihat pada pintu masuk, saya tidak sangka ada kolam ikan dan air terjun di dalam nya. Anda mesti cuba ikan GEROME.




Lihatlah betapa uniknya makan di sini. Memang seronok. Kebersihan dan Quality amat di titik beratkan. Terbaik!











8. Batagor Kingsley di Bandung

Ini adalah satu lagi tempat makan yang anda mesti pergi. Batagor ataupun tauhu goreng memang best. Ianya di goreng secara deep fry dan kerangupannya mengalahkan KFC. Mesti cuba Batagor Goreng dan Batogor Supnya. Kedai ini juga ada menjual pelbagai kerepek untuk dibawa pulang. Must TRY!




9. Bebek Van Java di Bandung.

This is one of the best food in Bandung. Anda tau bebek apa? Di Malaysia, bebek adalah itik. Yes.. Itik... Saya memang tak pernah makan itik sebelum ini walaupun beberapa kali di recommend oleh penjual itik di pasar tani. Walaupun pada mulanya tak berapa berani untuk mencuba, tapi selepas mencuba.. memang sedap isi itik rupanya. Itik panggang adalah favorite saya. Siap bungkus extra untuk dibawa pulang ke hotel... Sekiranya anda macam saya yang tak pernah makan itik.. singgahlah di sini.. hebat.. teringat macam mula mula try HERBALIFE.. memang tak berapa berani.. tetapi lepas try.. memang sedap dan berkesan!




10. Bumi Aki di Cianjur, Jawa Barat.

Di antara deretan rumah makan yang berdiri di sepanjang kawasan Puncak, ada restoran keluarga yang sudah lama terkenal. Namanya Rumah Makan Bumi Aki, yang berada di Jalan Raya Puncak-Ciloto Nomor 59, Cianjur, Jawa Barat. Lokasinya amat strategik, tepat berada di tepi jurang, yang menawarkan keindahan panorama.

Menu unggulan restoran ini adalah sate kambing dengan lemak.

Daging kambing muda yang lembut dipadu dengan sos kacang amat halus memang sedap.

Menurut Annisa Desiliana Resti, pengelola yang juga anak pemilik restoran, hampir setiap pelanggan yang datang selalu memesan sate bersama menu lainnya. "Sate hampir selalu menjadi menu wajib pelanggan," katanya.

Annisa menjelaskan, restoran yang juga menyediakan wahana bermain sederhana bagi anak kecil ini dibangun pada 1988. "Masih berupa warung, lalu berubah menjadi rumah makan pada 1993 sampai 1999," katanya. Rumah makan berhenti beroperasi selama setahun lantaran kebakaran. .

Annisa menjelaskan, orang tuanya sudah menamakan Warung Bumi Aki sejak tempat itu didirikan pertama kali. "Di bawah itu ada kampung keluarga Bapak yang bernama Bumi Aki," ujarnya.

Restoran yang berkapasiti 400 orang itu rata-rata dikunjungi 30 ribu pengunjung per bulan. Harga makanan yang tak terlalu mahal, , membuat restoran ini makin diakrabi para pelancong Puncak.







Kesimpulan, pengalaman mencuba sesuatu yang baru memang merupakan mengalaman manis yang pasti akan diingati sehingga ke akhir hayat. Bukan sahaja budaya tempatan yang saya pelajari, malah dapat juga bertemu dengan rakan baru di Indonesia.

Dan yang paling penting, HERBALIFE menyediakan saya kenikmatan yang belum pernah saya alami sebelum ini kerana ingin terlalu control makan, tapi dengan bertukar kepada diet programme maintain HERBALIFE, saya mampu mencuba masakan baru tanpa rasa segan silu.

Amat MUDAH. Sekiranya anda berminat untuk mencuba, let me know and switch to a healty lifestyle. Call me NOW!

5 comments:

  1. Baju siap dlm 1 hari??? fuhhhh best tuh! :)

    ReplyDelete
  2. Wow.. tahniah.. ada blog.. nanti boleh exchange link...

    ReplyDelete
  3. yg syoknya dgn herbalife ni boleh makan sedap2 di bandung but at the same time sustain berat badan ideal:))

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  5. Nice blog bang

    Saya lama duduk kat bandung....bandung is known as food heaven...i'll take you around to explore some more :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...